Gevolgen van het coronavirus voor de uitvaart

De belangrijkste maatregelen

Wij blijven uiteraard 24 uur per dag bereikbaar om u te helpen bij een overlijden. Er worden echter ook bij uitvaarten maatregelen genomen om het overbrengen van het coronavirus te voorkomen. De belangrijkste beperkingen zijn dat er bij plechtigheden een maximum geldt van 30 personen en dat er voldoende afstand gehouden moet worden.

In de afgelopen periode hebben we veel besprekingen gedaan op afstand, maar we zijn blij dat we met het in acht nemen van de basisregels van het RIVM weer bij de mensen thuis kunnen regelen. Afspreken in het Afscheidshuis kan natuurlijk ook.

Het aantal van 30 personen is gebaseerd op een ruimte die groot genoeg is om voldoende afstand te kunnen houden. Bezoekers moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden en dat kan dus betekenen dat er in een kleine ruimte minder dan 30 mensen aanwezig mogen zijn.

Aanvankelijk was die aanwezigheid zelfs beperkt tot eerstelijns familieleden, maar dat is weer losgelaten. Gelukkig maar, want voor veel mensen kunnen vrienden of buren net zo belangrijk zijn als een familielid.

Uitgeleide en samenkomst

Nu de groepsgrootte bij een uitvaart nog beperkt is, kunnen we iemand de laatste groet brengen door bij de uitgeleide met de rouwauto door de straat te rijden waar de overledene woonde. Buren kunnen dan voor hun huis staande iemand uitzwaaien of bijvoorbeeld een bloem meegeven.

Het is natuurlijk nog steeds heel goed mogelijk dat iemand tijdens de herdenking een muziekstuk speelt. Om samen een lied te zingen hoef je niet vlak naast elkaar te staan. Tijdens een bijeenkomst met een klein gezelschap kunnen anderen soms via een livestream meekijken en er zo toch een beetje bij zijn. Een opname van de dienst kan een oplossing zijn voor degenen die er niet bij kunnen zijn en ook foto’s van de dag van de uitvaart maken het delen makkelijker.

De uitvaart wordt nu weliswaar in kleine kring gehouden, maar niets staat u in de weg om op een later tijdstip een herdenking te plannen en daar alle familie vrienden en buren bij te betrekken.

Laten we creatief zijn, ik denk met u mee. Bel me gerust voor informatie: 06 43997838

Kan ik mijn uitvaartwensen nog vooraf bespreken?

Het bespreken van uitvaartwensen als er nog geen sprake is van een overlijden, is nog steeds mogelijk. Voor veel mensen is het een geruststellende gedachte dat zij hun wensen hebben vastgelegd. In deze bijzondere periode was het verstandig om dit gesprek telefonisch te houden of met behulp van een video-gesprek. Maar inmiddels kunnen we u -met het in acht nemen van de basisregels van het RIVM- weer thuis bezoeken. Afspreken in het Afscheidshuis kan natuurlijk ook.