Moscowa

Een van de grootste gedenkparken in Nederland

het oude katholieke gedeelte op Moscowa

het oude katholieke gedeelte op Moscowa

Moscowa is een uitgestrekte begraafplaats gelegen in het bosrijke gebied ten noorden van Arnhem. In de negentiende eeuw raakten de bestaande begraafplaatsen in Arnhem (bijvoorbeeld bij de Eusebiuskerk en aan de Steenstraat) vol en bovendien was het besef doorgedrongen dat de volksgezondheid gediend was met begraven buiten de bebouwde kom. In 1876 is begraafplaats Moscowa in gebruik genomen en deze is later een aantal keren uitgebreid.

Het crematorium midden op de begraafplaats

Het crematorium midden op de begraafplaats

In 1974 werd er een crematorium gebouwd en tegenwoordig is het ‘gedenkpark’ zoals het nu ook wel genoemd wordt met ruim dertig hectare één van de grootste begraafplaatsen van Nederland.

Een opvallende naam

De opvallende naam ‘Moscowa’ is afkomstig van een boerderij die lag op het landgoed Sonsbeek. Baron van Heeckeren van Enghuizen, die dit landgoed in 1821 kocht, had onder Napoleon gediend en vernoemde later zijn boerderijen naar verschillende veldtochten die hij had meegemaakt. Boerderij Moskowa (met een ‘k’) bestaat nog steeds en in dit gemeentelijk monument dat vlak naast de ingang van de begraafplaats ligt, is in 2015 een kleinschalig uitvaartcentrum geopend.

Parkbegraafplaats met meer dan 260 boomsoorten

Begraafplaatsen werden in de 19e eeuw vaak aangelegd als parkbegraafplaats. De beplanting werd daarbij natuurlijk gebruikt ter verfraaiing maar ook hebben bepaalde soorten bomen, heesters en planten vaak een symbolische betekenis. De eik staat bijvoorbeeld voor kracht en de jeneverbes beschermt tegen het kwaad. Cipres, taxus en hulst zijn echte begraafplaatsbomen. De donkere kleuren werden indertijd stemmig geacht maar de bomen staan ook symbool voor onsterfelijkheid.

begraafplaatsbezoek per fiets

begraafplaatsbezoek per fiets

Op Moscowa zijn meer dan 260 boomsoorten te vinden en sommige bomen en struiken hebben meer dan een eeuw ongestoord kunnen groeien. Op begraafplaatsen kan je vaak bijzondere planten aantreffen. Akkerplanten die op de tegenwoordige akkers uitsterven kunnen soms overleven op oude begraafplaatsen en ook sommige exotische planten kunnen aanslaan. Hoe dan ook leent Moscowa zich erg goed voor een wandeling. Het is er overigens ook groot genoeg om er met de fiets rond te rijden.

Bij dit alles zou je bijna vergeten dat je er ook begraven kunt worden. De eigen graven worden uitgegeven voor twintig of dertig jaar. Verschillende gezindtes hebben een eigen gedeelte, er zijn kindergraven, columbaria, strooivelden.

Moscowa het doolhof

de mysterieuze sfeer in ‘het doolhof’

De sfeer van de verschillende delen van Moscowa wordt ook bepaald door de grafmonumenten. Doordat de begraafplaats zelf een monument is moet de vormgeving van nieuwe grafmonumenten daar soms bij aansluiten. Marinka helpt u graag verder met alle mogelijkheden.

Meer informatie over een uitvaart in Arnhem