Begraven in een natuurgebied
Natuurbegraafplaats Heidepol is een prachtige begraafplaats die in 2012 is aangelegd op een uitgestrekt natuurgebied tussen Arnhem en Ede. Hoewel, aangelegd is eigenlijk niet het goede woord want het terrein is door de komst van de begraafplaats niet ingrijpend veranderd. Je kunt er letterlijk een plekje uitkiezen in de natuur om begraven te worden. Dat kan in een bosrijk stuk zijn of in een open veld, langs een pad of juist midden op een perceel. Doordat de graven niet op een rijtje naast elkaar liggen en er ook geen grote stenen monumenten op de graven liggen blijft de natuurlijke uitstraling behouden.
De plaats van het graf wordt vastgelegd
Een nieuw graf wordt gemarkeerd met een houten schijf, een plak van een boom, met daarin een naam en data gefreesd. De schijf zal met het verstrijken van de tijd langzaam uit elkaar vallen en weer onderdeel worden van de natuurlijke omgeving.
De plaats die uitgekozen is wordt vastgelegd bij een notaris en zal dan voor altijd uw eigen plek zijn. Van het graf wordt de exacte locatie omschreven met GPS-coördinaten. U kunt eventueel een op een mobiele telefoon een app installeren waarmee het graf gemakkelijk teruggevonden kan worden.
De kosten van een natuurgraf
Een graf op Heidepol wordt gekocht voor onbepaalde tijd. Dat wil zeggen dat de grafrust in principe eeuwigdurend is en nabestaanden hoeven dus nooit de grafrechten te verlengen. Dat laatste maakt een natuurgraf in vergelijking met een regulier graf een betaalbaar alternatief. De kosten voor een graf in het open veld of in het bos zijn (in 2024) inclusief het begraven zelf € 5375.
Dat is natuurlijk een flink bedrag maar de rechten van reguliere graven moeten meestal elke twintig jaar verlengd worden en dan bent u al snel duurder uit.
Ruim de tijd voor een mooie herdenking
Bovendien krijg je bij een begrafenis op Heidepol een dagdeel de tijd voor het afscheid en dat is veel meer dan de tijd die er normaal gesproken voor uitgetrokken wordt. Zo kunt u er in alle rust een mooie herdenking van maken. Dat klinkt misschien een beetje overdreven allemaal maar het is echt prachtig om met alle nabestaanden door een natuurgebied te wandelen om een geliefd familielid naar een laatste rustplaats te brengen. Regelmatig hebben we dan aansluitend een picknick georganiseerd waarbij alle genodigden wat te eten meegenomen hebben. Als het weer dan ook nog een beetje meezit is zoiets een afscheid om nooit te vergeten.
Samenwerking met Natuurmonumenten
Natuurbeheer is een serieuze kwestie op Heidepol. Mocht het bijvoorbeeld zo zijn dat er een zeldzame vogelsoort nestelt in een bepaalde boom dan kan daar in de buurt voorlopig geen graf gegraven worden. De velden worden slechts een of twee keer per jaar gemaaid zodat de bloemen ongestoord kunnen bloeien. Bij het graven van een graf wordt de bovenste laag zoveel mogelijk intact gelaten zodat deze na het sluiten van het graf weer teruggelegd kan worden. Op die manier gaat het graf zo natuurlijk mogelijk op in de omgeving.
De laatste jaren zijn er in Nederland een aantal natuurbegraafplaatsen aangelegd vooral in het oosten en zuiden van Nederland. In veel gevallen -ook bij Heidepol- is er een samenwerking met Natuurmonumenten die de gebieden ter beschikking stellen. Uiteindelijk zullen de terreinen ook weer aan Natuurmonumenten worden overgedragen en op die manier blijft het natuurlijk karakter gegarandeerd.
Begraafplaats Heidepol: Harderwijkerweg 37, 6816 VA Arnhem