Zelf heb ik ‘asbestemming’ lang een vreemd woord gevonden, maar het betekent wat er na de crematie met de as gaat gebeuren. De eerste maand na de uitvaart moet de as door het crematorium bewaard worden. Na deze periode kan de as opgehaald worden en kun je er verschillende dingen mee doen.
Verstrooien of bewaren?
As kan verstrooid worden, bewaard worden in een urn, begraven of verdeeld worden voor verschillende bestemmingen. Voor nabestaanden kan het grote symbolische waarde hebben om de as na een crematie op een dierbare plek uit te strooien. Sinds een aantal jaren mag dit op elke willekeurige plek, mits u vooraf toestemming heeft van de eigenaar van de grond. Als u bijvoorbeeld zou willen uitstrooien in een bepaald bosgebied omdat u mooie herinneringen heeft aan wandelingen daar, zou u deze toestemming dus officieel moeten aanvragen bij Staatsbosbeheer. Uitstrooien is tegenwoordig ook mogelijk op zee, op rivieren, vanuit een vliegtuig of met een ballon.
De as kan ook bewaard worden in een urnenmuur (columbarium) of begraven in een klein graf. Bijzetten in een bestaand graf is ook een mogelijkheid. Anderen vinden het juist fijn om de as in hun directe omgeving te bewaren of om bijvoorbeeld een heel klein beetje te laten verwerken in een sieraad, een kunstwerk of zelfs in een tatoeage.