Het verlies van een baby

Een kindermandjeBij het verlies van een kind staat je wereld een tijd stil. Tijd die nodig is om afscheid te nemen van een leven dat nog niet eens goed begonnen was. Ook wij zullen de tijd nemen om samen met de ouders uit te zoeken wat het beste bij ze past. Vaak vinden vrouwen die bevallen zijn van een doodgeboren kindje het moeilijk om zich kraamvrouw te voelen, maar ze zijn het natuurlijk wel en moeten herstellen en zich laten verwennen.

Een babyuitvaart kan heel intiem, in familiekring, georganiseerd worden. Andere ouders vinden het juist fijn om de uitvaart te delen met hun vrienden en vriendinnen.

Daar waar je bij een uitvaart van volwassenen herinneringen deelt, zoeken we bij baby’s juist naar mogelijkheden om een aantal herinneringen te creëren, bijvoorbeeld door het maken van foto’s en hand- of voetafdrukken. We zullen de ouders daar zoveel mogelijk bij helpen.

Wateropbaring

Kijken naar het kindje is heel belangrijk. Bij een wateropbaring kan dat goed. De baby zal de natuurlijke foetushouding aannemen en de huid zal wat lichter worden. Je kunt de baby op deze manier goed laten zien aan je familie en vrienden en je kan mooie foto’s maken.

Je kan de baby ook aanraken en uit het water halen om te knuffelen en te bekijken. Huid-op-huid contact is ook erg belangrijk. De bak kan gevuld worden met kraanwater en er zijn verschillende manieren om het water gekoeld te houden. Je kan er bloemen aan toevoegen of een zacht dekentje onderin leggen.  Wateropbaring is geschikt voor baby’s van 6 tot 42 weken zwangerschap. Het kan niet meer als er obductie heeft plaatsgevonden. Bij een voldragen baby heeft wateropbaring niet veel meerwaarde en kan er misschien beter gekozen worden voor thanatopraxie.

Thanatopraxie

Thanatopraxie is een hele lichte vorm van balseming die binnen 10 dagen weer wordt afgebroken. Het is een manier waarbij het overleden kindje er mooi uit blijft zien. Het kan worden toegepast bij baby’s die ouder zijn dan 26 weken. Huid-op-huid contact is nog heel goed mogelijk en het babytje hoeft ook niet gekoeld te worden. Het lichaampje blijft soepel en mooi van kleur.

Met ouders, broertjes en zusjes en opa’s en oma’s is het belangrijk om zoveel mogelijk met elkaar over het kindje te praten, ernaar te kijken en het aan te raken.