Begraafplaats Soerenseweg

Een rijksmonument

Poortgebouw Soerenseweg

Poortgebouw Soerenseweg

De begraafplaats aan de Soerenseweg is prachtig maar er worden helaas geen nieuwe graven meer uitgegeven. De begraafplaats werd aangelegd aan het eind van de negentiende eeuw en de eerste die er in 1897 begraven werd was de toenmalige Apeldoornse burgemeester Van Hasselt.

Niet alleen het poortgebouw maar ook de hele begraafplaats zelf is een rijksmonument. Bepalend voor de aanleg was de romantische landschapsstijl en doordat veel bomen en planten meer dan honderd jaar in relatieve rust hebben kunnen groeien is de begraafplaats een oase geworden die zich goed leent voor een wandeling.

Begraafplaats Soerenseweg. honderd jaar rust

honderd jaar rust

Hoewel er geen plaats meer is voor nieuwe graven is het mogelijk een ‘grafrecht te vestigen op een zelfgekozen plek op een voormalige klasseafdeling tegen een speciaal tarief’ zoals staat te lezen op de site van de gemeente Apeldoorn. Dit speciale tarief is ruim € 16.500 en voor het onderhoud voor 100 jaar komt daar nog eens ongeveer  € 6500 bij. Een laatste rustplaats kortom die niet voor iedereen is weggelegd.

Wel worden er op deze begraafplaats urnenkelders uitgegeven voor dezelfde tarieven als op andere begraafplaatsen gehanteerd worden. Ook is er een strooiveld om as te verstrooien en kan er een gedenkplaats worden ingericht.

Begraafplaats Soerenseweg: Soerenseweg 71, 7314 JE Apeldoorn