“Zo mooi dat de medebewoners van Kees op hun eigen manier afscheid hebben kunnen nemen”

Goedemorgen Marinka,

Het is alweer een paar dagen geleden, de uitvaart van Kees. Inmiddels alweer druk bezig met de verzorging van me vader en de laatste dingetjes regelen omtrent het overlijden van Kees. Als eerste willen we je bedanken voor alles wat je voor ons gedaan hebt en vooral de manier waarop. Echt super. 

Vanaf het moment dat we belden en vrijdag langskwamen, als de dag zelf en natuurlijk ook tussendoor als we een vraag hadden. Het meedenken en plannen van de uitvaart was daardoor alsof het vanzelfsprekend ging. En maakte het een stuk makkelijker en rustiger voor ons. De uitvaart op de dag zelf is echt mooi en goed geweest. En heel belangrijk voor mij is, dat ik het sterke gevoel hebt dat het ook een uitvaart is geweest die me moeder voor Kees zou willen hebben gehad.

Je voelt de mensen goed aan en geeft ze een fijn gevoel ondanks het verdriet. Je straalt vertrouwen uit zodat je weet dat het goed komt en je met een gerust hart jou je “dingen” kunt laten doen. (niet oneerbiedig bedoeld maar ik wist het juiste woord even niet). Tot het moment van spreken ging het met mij best goed. Alleen ineens op dat moment kwam het zo sterk naar boven dat me moeder niet zo lang geleden overleden is en nu Kees. En die 2  samen waren zo aan elkaar verbonden. Ineens kwam dat besef keihard binnen. Maar gelukkig ging het daarna weer goed. Het was ook fijn, zei ik ook tegen Renée, dat je bij ons aan tafeltje kwam zitten met de lunch. 

Het afscheidshuis is zo fijn. Het hele concept. De opbaring, de huiskamer, gebruik van keuken en de tuin. Langskomen wanneer je maar wilt. De dag van de uitvaart was ook zo goed geregeld. Uiteraard heb je het programma/planning maar als iets niet gaat zoals gepland dan totaal geen probleem om het dan even anders te doen. Zoals op het einde. Dat was zo fijn.

Wat ook zo mooi was is dat de medebewoners van Kees op hun eigen manier afscheid hebben kunnen nemen zonder het gevoel te hebben gehad in een uitvaartcentrum te zijn geweest maar gewoon in een huiselijke sfeer. Ook zoals het moment maandagavond dat de 2 begeleiders van Kees even in de woonkamer zaten en vertelden dat ze nog niet gegeten hadden, je man hoorde dat en bood ze aan om een tosti te maken. Ze maakten er geen gebruik van maar het gaat om dat ene momentje van aanbieden. Dat is gewoon fantastisch. 

Ik heb al een aantal foto’s van Renée ontvangen. Erg mooi en laat het afscheid goed zien, terwijl het nog maar een paar foto’s zijn. Ze vroeg of jij ook de link mag ontvangen van de foto’s. Natuurlijk. Nogmaals dank je voor alles wat je voor ons en Kees gedaan hebt zodat we een afscheid hebben kunnen nemen van Kees op een voor hem typerende wijze. Ik ben zeker vergeten nog een aantal dingen te zeggen maar dit wilde ik je in ieder geval even laten weten. We hebben nog contact,

Groetjes, Peter & Oxana