Oude Begraafplaats Zutphen

Begraafplaats Zutphen

de Oude Begraafplaats

De algemene begraafplaats of Oude Begraafplaats  aan de Warnsveldseweg is volgens ontwerp van J.D. Zocher al in 1829 aangelegd op het voormalig kloosterterrein Galileeën. De begraafplaats is omgeven door een gracht en de grond die bij het graven daarvan vrijkwam is gebruikt om het terrein op te hogen. Het oostelijk deel van het terrein is bestemd voor Rooms Katholieken en is door een gracht gescheiden van het algemene gedeelte. In 2009 werden de twee delen verbonden door een brug.

de brug tussen de begraafplaatsen

De brug tussen de begraafplaatsen

Het houten poortgebouw van de algemene begraafplaats is door Zocher ontworpen in neoclassicistische stijl. Er is een kleine aula in gemaakt waar een afscheidsdienst gehouden kan worden. In 1902 werd het bakstenen poortgebouw van het Katholieke gedeelte gebouwd. Ruim een eeuw later (2009) is het gerestaureerd en doet het dienst als woonhuis.

Poortgebouw RK begraafplaats

Poortgebouw RK begraafplaats

Op het terrein staan nog veel bomen die zijn aangeplant toen de begraafplaats werd aangelegd en zijn nu dus bijna tweehonderd jaar oud. Hierdoor, en door het licht glooiende terrein en de waterpartijen, is er een prachtig park ontstaan waar herinneringen opgehaald kunnen worden maar dat zich ook goed leent voor zomaar een kleine wandeling.

Oude Begraafplaats. Warnsveldseweg 105, 7204 BC Zutphen

Meer over een uitvaart in Zutphen