Kosten

Wat kost een uitvaart?

Een uitvaart is maatwerk en de kosten hangen af van de keuzes die gemaakt worden. Een thuisopbaring is bijvoorbeeld goedkoper dan een opbaring in een rouwcentrum. Een begrafenis is door de grafrechten meestal iets duurder dan een crematie. De kosten van begraafplaatsen kunnen duizenden euro’s van elkaar verschillen. Kiest u voor volgauto’s of rijdt u met eigen vervoer? De keuze voor een kopje koffie in kleine kring, of een toost op het leven met eten en drinken voor vele genodigden, maakt ook nogal wat uit.

Als het budget beperkt is moet de uitvaart misschien eenvoudiger gemaakt worden, maar dat hoeft het afscheid niet direct minder persoonlijk te maken. Het persoonlijke zit namelijk vaak in kleine dingen. Zelf een bloemstuk maken hoeft niet duur te zijn, een speech schrijven kost u niets, samen een lied zingen waar de nabestaanden mooie herinneringen aan hebben evenmin. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden en ik help u er graag bij.

Maar er zijn nu eenmaal kosten waar niemand onder uit kan en een mooi afscheid dat met en door een wat grotere groep nabestaanden georganiseerd wordt is doorgaans niet goedkoop, daar hoeven we niet omheen te draaien. Volgens de consumentenbond liggen de gemiddelde kosten van een uitvaart in Nederland rond de €7500,-.

Er is veel mogelijk en samen kunnen we bekijken wat er bij u past. Ik heb bijna twintig jaar ervaring en geef graag inspiratie om een afscheid samen te stellen dat recht doet aan de overledene én aan de nabestaanden. Na de inventarisatie van uw wensen maak ik een indicatie van de kosten.

Soms vragen mensen mij of ik ook een zogenaamde ‘budgetuitvaart’ kan organiseren. Het antwoord is dat ik dat wel kan (dat is namelijk erg makkelijk), maar niet graag doe. Mijn visie op een mooi, persoonlijk afscheid is een totaal andere dan die van de bedrijven die deze budgetuitvaarten aanbieden.

U leest hier waarom…