Begrafenis Zutphen

Een kleinschalige uitvaartonderneming

Marinka de Haan

Bij een begrafenis in Zutphen komen wij u graag helpen. Ik heb nu bijna twintig jaar een kleinschalige uitvaartonderneming en u kunt met iedere uitvaartverzekering bij mij terecht. Ook als u verzekerd bent bij een grote maatschappij als Dela of Monuta staat het u volkomen vrij om een uitvaartverzorgster te kiezen die bij u past.

In 2010 kon ik het bedrijf Jona Uitvaartzorg uit Zutphen voortzetten onder mijn eigen naam: Marinka de Haan Persoonlijke Uitvaartzorg.

Een persoonlijke aanpak

Rouwkaart: Het geliefde uitzicht over de stad bij zonsopgang
Rouwkaart van het uitzicht over de stad

Een persoonlijke uitvaart houdt in dat wij samen met de familie een afscheid organiseren dat zo goed mogelijk past bij de overledene en de nabestaanden. Daarbij  gaat het echt niet altijd om buitengewone, kostbare zaken, maar het zijn juist vaak de kleine dingen die van waarde zijn.

Voor de rouwkaart kan je bijvoorbeeld een foto gebruiken van iets dat de overledene kenmerkte, een kunstwerk dat iemand ooit maakte of een plek die de familie dierbaar is. Bij iemand die van tuinieren houdt kunnen we misschien bloemen uit de tuin gebruiken. Of er kan een lied gezongen worden waar de familie mooie herinneringen aan heeft.

Op die manier bekijken we alle onderdelen van de uitvaart. Door jarenlange ervaring wordt het steeds makkelijker om families te inspireren en een bijzonder afscheid samen te stellen.

Ik kom graag bij u langs om uw wensen te bespreken.

Particulier graf of algemeen graf

Begrafenis Zutphen. Marinka loopt voor de uitvaartbus
Marinka loopt voor de uitvaartbus

Er zijn verschillende soorten graven en ook de regelgeving per gemeente of begraafplaats kan verschillen. Meestal wordt een graf gehuurd voor 20 jaar. In dit eigen graf of particulier graf kunnen in Zutphen en Warnsveld twee personen begraven worden en de rechthebbende (degene op wiens naam het graf staat) bepaalt wie dat zijn.  Na twintig jaar kan de termijn verlengd worden, daar zijn dan wel weer kosten aan verbonden.

In een algemeen graf kunnen drie of vier personen bij elkaar begraven worden die elkaar niet gekend hoeven te hebben. De gemeente kan zo’n graf na 10 jaar laten ruimen. Het is dus zaak om u goed te laten voorlichten.

Veel mensen vinden een begrafenis een mooier ritueel dan een crematie. Soms is er een bestaand graf waar al een geliefde begraven is. Voor nabestaanden is het fijn om een plek te hebben waar je naar toe kan gaan en herinneringen op kunt halen. Op zo’n gedenkplek kan het afscheid geleidelijker plaatsvinden.

Natuurbegraafplaats

begrafenis Zutphen. Heidepol: voor een graf in het bos of open terrein
Heidepol: voor een graf in het bos of open terrein

Met een begrafenis op een natuurbegraafplaats kiest u voor een laatste rustplaats in de natuur. Je kan er een plek in het bos of open terrein uitzoeken voor een graf in een groene omgeving. Het is de bedoeling dat de gebieden hun natuurlijke uitstraling behouden en er zijn dan ook geen geordende rijen met grote grafmonumenten.

 

Er zijn verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland en in deze regio zijn dat Westerwolde in Assel waar de grafrechten voor 99 jaar geldig zijn, natuurbegraafplaats Schapenmeer in Vorden en natuurbegraafplaats Heidepol bij Arnhem waar de rechten zelfs eeuwigdurend zijn. De kosten zijn eenmalig en niemand hoeft zich daarna ooit zorgen te maken over verlenging van de rechten. Het graf is en blijft onderdeel van de natuur.

Begraafplaatsen in Zutphen

Begrafenis Zutphen. Poortgebouw RK begraafplaats
Poortgebouw RK begraafplaats

De oude begraafplaats aan de Warnsveldseweg is ontworpen door landschapsarchitect J.D. Zocher en bestaat uit een algemeen gedeelte en een katholiek gedeelte.

Op het terrein van de Oosterbegraafplaats is in 2011 crematorium ‘De Omarming’ in gebruik genomen. De aula van het crematorium kan ook bij begrafenissen gebruikt worden.

De Joodse Begraafplaats is in 2013 gerestaureerd en is tegenwoordig als geheel een rijksmonument. Er kan nog steeds begraven worden.

Soms willen mensen al tijdens hun leven een plaats reserveren op een begraafplaats wat in Zutphen vaak wel mogelijk is. De grafrechten gaan op dat moment in en daar zijn dus al op dat moment kosten aan verbonden.

Uitvaartwensen

Begrafenis Zutphen. ik informeer u graag
ik informeer u graag

Ik informeer u graag over de mogelijkheden rondom een uitvaart. Na het gesprek krijgt u een verslag en een kostenindicatie, daar zijn geen kosten aan verbonden. Vaak vinden mensen het nogal een stap om al tijdens hun leven over hun eigen uitvaart na te denken maar het geeft rust om te weten waar je aan toe bent. Vaak is het een opluchting dat er voor de nabestaanden een aantal keuzes op papier staan. Uw wensen kunnen natuurlijk altijd aangepast worden.

Heeft u belangstelling voor het bespreken en vastleggen van uw uitvaartwensen, neem dan contact met me op.

Adressen voor een begrafenis Zutphen

Zutphen: Oosterbegraafplaats. Voorsterallee 95, 7203 DN Zutphen

Zutphen: Oude algemene  Begraafplaats. Warnsveldseweg 105, 7204 BC Zutphen.     bekijk op de kaart

Zutphen: R.K. Begraafplaats. Warnsveldseweg 107, 7204 BC Zutphen

Zutphen: Joodse Begraafplaats ‘Hogewest’. Weg naar vierakker, 7200 AA Zutphen

Warnsveld: Algemene Begraafplaats Warnsveld. Vordenseweg 16, 7331 PA Warnsveld

Vorden: Algemene Begraafplaats Vorden. Kerkhoflaan 4, 7251 JW Vorden

Vorden: Natuurbegraafplaats Schapenmeer, ingang aan de Galgengoorweg, Vorden

Gorssel: Begraafplaats Gorssel. Zutphenseweg 2a, 7213 GG Gorssel

Almen: Begraafplaats Almen. Kapelweg Almen